Päätöksentekoa ei ole tarvetta siirtää kevään taloyhtiöiden yhtiökokouksissa

02.02.2021

Keväällä 2020 monissa taloyhtiöissä siirrettiin yhtiökokouksia eteenpäin ja myös osa päätöksistä päädyttiin ensin siirtämään vuoden 2021 yhtiökokoukseen. Tänä vuonna kokouksia ei ole tarvetta siirtää.

Vuoden 2020 aikana osassa taloyhtiöitä siirrettiin yhtiökokouksessa tehtäviä päätöksiä vuoden 2021 kokouksiin. Tämän vuoden kokouksissa on joillain yhtiöillä edessään paitsi lykättyjen päätösten käsittely myös mahdollisia uusia hankkeita koskevia päätöksiä. Vuoden 2020 kokemukset osoittivat, että uudet kokouskäytännöt omaksuttiin varsin hyvin ja samoja käytäntöjä jatketaan vuonna 2021 ja todennäköisesti myös jatkossa.

Kevään 2021 yhtiökokousten aikataulua ei tarvitse siirtää, koska sekä osakkailla että isännöintiyrityksillä on valmiudet esim. etäkokouksiin. Etäkokousten tekniikka on halpaa eikä edellytä osallistujilta uusimpia päätelaitteita. Tekniset valmiudet myös esim. äänestyksiin ovat olemassa. Isännöintiyritys järjestää kokouksiin tarvittavan tekniikan äänestysten toteuttamiseen. Tarvetta päätösten siirtoon ei ole siitäkään näkökulmasta, että esim. korjausrakentamisen palveluita on koronatilanteessa normaalisti tarjolla.

Taloyhtiön hallitus voi yleensä tehdä päätöksen etäosallistumismahdollisuuden järjestämisestä. Päätös koskee kuitenkin aina yhtä kokousta kerrallaan. Etäosallistumisesta voidaan määrätä jo yhtiöjärjestyksessä. Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön yhtiökokousta ei voida pitää niin, että ainoa osallistumiskanava on etäyhteys. Fyysinen kokouspaikka tulee järjestää, eli etäosallistuminen on rinnakkainen vaihtoehto. Tätä vaihtoehtoa on hyvä suositella tänäkin keväänä.


Pekka Harjunkoski

Toimitusjohtaja

Isännöintiyritykset ry.

pekka.harjunkoski@isli.fi

050 599 0079